HTML

Z(s)endülés

Blogunk bejegyzéseit fiatalok írják, de nem csak fiataloknak.

Friss topikok

Hozzuk divatba a politikát!

2012.02.28. 22:16 Mádé

gyerekek.pngAzon gondolkodtam, vajon mikor is kezdett el foglalkoztatni a politika. Vajon mikortól érdekelt ki van hatalmon és milyen rendszert írunk.

Demokrácia. Nem túl régi keletű országunkban, még nagykorúságát sem élte meg, sokan nem is kezelik természetesen. Mit is jelent a demokrácia? Azt, hogy szabadon megválaszthatom a  barátaimat, választhatok iskolát és munkahelyet, dönthetek piros és kék között? Mindezt jelenti és még ennél is többet. Fogalma az egyik legrégebbi politikai terminus, bár történelmileg sok jelentéstartalmon esett át, mára egyetemesek a rá jellemző legfőbb tulajdonságok: politikai szabadság, jogegyenlőség, többpártrendszer. Távoli fogalmak? Igen, pedig napról napra életünk részei. Csak túl sok a közöny. Közöny a politikával szemben. Apolitikusság vagyis politikai semlegesség, felhúzom vállaim és tétlenül nézem, mi zajlik körülöttem.

Mint az ismeretes, a világon szinte mindenütt csökken a politikai aktivitás, nő a passzív szemléletmód, amiben a fiatalság vezető szerepet játszik. Az elmérgesedő indulatok, a politikához ragadó szenny, és az ismeretlen fogalmak együttesen annyira kedvüket szegik, hogy még a téma megismerésétől is óvakodnak. A fiatalok sokszor hiszik azt, nincs beleszólásuk a politikába, sem helyi, hát még országos szinten. Ráadásul úgy vélik, a mai politikának nincs szüksége sem véleményükre, sem ötleteikre. Pedig nagyon is lenne. Hiszen ki ne lenne jobban tájékozott tőlük, tőlük, akik az információs társadalomban nőttek fel. A fiatalok véleményére igenis szükség van, hiszen belőlük lesznek a jövő felnőttei és mind szavazói csoport sem elhanyagolhatók, de ehhez nekik is akarniuk kell, sőt a politikai vezetésnek is tetteket kell felmutatniuk az ifjúság becsatornázására, hogy ne a közöny képe éljen az ifjúságban a politikát illetően. Az oktatásban sem ártana változtatásokat bevezetni, legalább egy általános információnyújtás erejéig, hogy a politika jelenlegi állását mindenki ismerje. Hiszen a fiatalok szocializációjának fontos eleme a közéleti aktivitás megfelelő szintjének kialakítása.

Mi leszel, ha nagy leszel? Politikus.

A fiatalokat mozgató életerő és lelkesedés irányítja, nyitottak és készen állnak a változásokra, az újak befogadására, van tudásuk és használják a modern kommunikációs eszközöket, mindezekért érdemes figyelni rájuk, mindezekért érdemes a képviseleti testületekbe szólítani őket.

Helytelennek tartom, amit sokszor emlegetnek, miszerint a fiatalok kiábrándultak a politikából. Hogyan ábrándulhattak volna ki, amikor még bele sem kóstoltak?! Nem próbálták ki, mert politizálni nem divat, sőt egyeseknél egyenesen elítélendő cselekedet. Márpedig divatot kell teremteni, hogy legyen közünk hozzá!

Első lépésként tájékozódni kell, az ország helyzetéről, a körülöttünk zajló világról, második lépésként el kell menni szavazni, mert a választás a demokrácia tartópillére. Öltsük magunkra a legdivatosabb ruhánkat, hogy számítani lehessen a jövő generációjára!

komment

Címkék: politika demokrácia mádé

A bejegyzés trackback címe:

https://zsendules.blog.hu/api/trackback/id/tr474221549
süti beállítások módosítása