HTML

Z(s)endülés

Blogunk bejegyzéseit fiatalok írják, de nem csak fiataloknak.

Friss topikok

Álmodozások kora

2012.03.06. 15:34 Lónyai

szines.jpgEgyike vagyok a vajdasági magyar fiataloknak. Egy vagyok közülük, és sok mindenben egyek vagyunk. Ugyanazt tanultuk az iskolában, ugyanazok voltak a félelmeink a NATO bombázások ideje alatt, vannak közös ünnepeink, szinte mindannyiunknak van internet hozzáférése, vannak közös gyökereink, van egy normálisnak tűnő életünk.

És itt van Vajdaság, a mi Vajdaságunk. Lehet panaszkodni, hogy ez csak az elmúlás tere, hogy nincsenek lehetőségek, hogy a szellem és a lélek szabad szárnyalása gúzsba kötött. Hogy itt szürke minden, a falvainkban egyre több üres ház tátong, hogy a bizonytalanság elborít bennünket. Az van, hogy ez a vidék életért kiált.

Én álmodtam egy világot magamnak. Minden giccset félretéve valóban vannak terveim, elképzeléseim a jövőmet illetően. Szerintem aki fiatal, így van ezzel. De mit kezdjünk az álmainkkal, amikor a környezetünk nap mint nap a földre ránt minket? Nincsenek munkahelyek, egyre kevesebb gyerek születik, egyre több a fásult, megkeseredett ember körülöttünk. Akárhogy is, a változás a mi generációnk kezében van. Kellenek az álmok, az álmaink! Kell a sok szín, a jókedv, az életöröm. Először a hit és a bizakodás látszólag súlytalannak tűnő eszközével kellene próbálkoznunk. Azután nem ártana, ha a politikaalkotás folyamatába ténylegesen bekerülne az ifjúságpolitika fogalma. Mert valljuk be, eddig nem nagy hangsúlyt kapott ez a terület. Van egy ifjúsági törvényünk, amelyet életre kellene kelteni, vannak hangzatos stratégiák, akciótervek, csak épp a támogatás, a szervezettség, a fiatalok hiányoznak. Fontosak vagyunk mi egyáltalán a környezetünk számára? Vagy csak keresztül néznek rajtunk és a szőnyeg alá söprik a problémáinkat?... Valami miatt a politika közömbös irántunk. Figyelembe kellene venni azokat a fiatalokat, akik tenni akarnak, és bevonni olyan stratégiák létrehozásába, amelyek valódiak és valóban értünk vannak. Szerbiában sok pártból hiányoznak a fiatalok, és egy zárt rendszer bizonyára nem az ifjúságot érintő kérdéseket fogja előtérbe helyezni. Szerencsére mindig van kivétel. A Vajdasági Magyar Szövetség támogatja a törekvéseinket és lehetőséget, cselekvési teret biztosít számunkra – érdekeket képviselni pedig csak így lehet.

Hiszek az álmodozások korában, a változásban, egy ettől normálisabb életben, a tettekben, a pozitív hozzáállásban, az emberek nyitottságában, a fiatalok erejében.

A fenti reklámfilmben a lerobbant ház új külsőt kap, megújul. Ha mi is együtt színezzük Vajdaságot, a sok apró színfoltból összeáll az a kép, amelyet megálmodtunk!

komment

Címkék: jövő vajdaság álmok ifjúság lónyai

A bejegyzés trackback címe:

https://zsendules.blog.hu/api/trackback/id/tr824293021
süti beállítások módosítása