HTML

Z(s)endülés

Blogunk bejegyzéseit fiatalok írják, de nem csak fiataloknak.

Friss topikok

Hova tovább?

2012.03.28. 07:51 Mádé

jobbra_balra.jpgElőttünk az élet, ki jobbra, ki balra, ki kelet, ki nyugat.

Egy képzeletbeli utazásra invitállak titeket. Induljatok el vissza az időben, és képzeljétek el magatokat tízévesen. Kint játszatok az utcán, kergetitek egymást, kergetitek álmaitokat, melyeket mind meg szeretnétek valósítani. Sikerült?

Otthon. Otthon Szerbiában, fiatalként, kisebbségiként. Csupa olyan jelző, melyről azt gondolhatnánk, akadályoz minket terveink megvalósításában. Ez nem így van, szülőföldünkön is képesek vagyunk boldogulni! Az álmodozás lehetősége biztosított, hát ne csak éjszakánként, álmunkban repüljünk szép tájakra, fedezzük fel Vajdaságban a csodát! Látnunk kell a lehetőségeket az otthonban, meg kell teremtenünk az alkalmat, a tettek mezejére lépni és onnan tovább, hogy közösségünk mosolyogjon, hogy jó legyen itt élni!

A magyar nemzetpolitika két legfontosabb tartópillére, a közösségi autonómia és a kettős állampolgárság igényének megfogalmazása is, a vajdasági magyarságnak köszönhető. Innen kapott szárnyra mindkét elérendő cél. Harcoltunk a kormánypárt igazságtalan intézkedései ellen, a rehabilitációs- és restituciós törvények méltánytalansága ellen és még sorolhatnánk, mind-mind a magyar ember harca. Lássuk hát újra a változás szelét, a választási lehetőség adott!

A vajdasági nemzeti kisebbségekről, így a vajdasági magyarság helyzetéről is általában eltérő, leginkább ellentétes bel- és külföldi értékelések vannak. Tudományos alapossággal készült helyzetelemzések hiányában leginkább a hivatásos, köztük felelős tartományi magyar politikusok a napi politikai követelmények függvényében, de főleg a külföldi küldöttséggel való találkozókon, kedvezően értékelik a kisebbségek helyzetét Szerbiában. Helyzetünkre vonatkozóan ténylegesen kijelenthetjük, az elmúlt években lassú, de állandó pozitív változás tapasztalható a tartományban a nemzeti viszonyok terén. A mai szerb kisebbségi törvények (az új vajdasági statútum és a kisebbségek parlamenti képviseletét biztosító ún. természetes küszöb-szabály is) példaértékűnek mondhatók, 2010 júniusában lebonyolított választások eredményeként megalakult Magyar Nemzeti Tanács is erről tesz tanúbizonyságot.

Merjünk nagyot álmodni, mert még ebben a bizonytalan világban is, ott a szabad döntés lehetősége, megfutamodunk vagy összefogunk és közösen teszünk önmagunkért, a közösségért. Közösség- és álomépítésre fel, május 6-án álljunk ki magyar értékeink mellett, és ne adjunk teret a színjátéknak! Mert a most kint fogócskázó gyerekeknek rajtunk is múlnak vágyaik. Teremtsünk tetteikhez otthont, mert „azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” (Tamási Áron).

komment

Címkék: választások május 6 nemzeti kisebbség mádé vajdasági magyar

A bejegyzés trackback címe:

https://zsendules.blog.hu/api/trackback/id/tr904345052
süti beállítások módosítása