HTML

Z(s)endülés

Blogunk bejegyzéseit fiatalok írják, de nem csak fiataloknak.

Friss topikok

Drog – stop

2012.03.29. 01:53 Lónyai

drogok.jpgTanulságos és impulzusokkal teli élményben volt részem a VMSZ sziváci helyi szervezete által szervezett drogellenes tribünön. Drogfogyasztás, függőségi betegségek. Fiatalokat érintő aktuális probléma, amiről igen keveset beszélünk. Szeretjük a szőnyeg alá söpörni a dolgokat és úgy gondoljuk, ha valamit nem emlegetünk, akkor az nem is létezik.

A drog téma rengeteg kérdést, megoldandó feladatot vet fel. Tény, hogy egyre több fiatal válik a kábítószer rabjává nem kis fejtörést okozva ezzel a környezetüknek. Elképesztő intenzitással nő a drogfogyasztók száma és félő, hogy a megfelelő intézkedések hiányában a kábítószer-használat elterjedtsége tovább fokozódik.

A sziváci szervezők fontos lépéseket tettek meg, hiszen egy olyan fórumot teremtettek, ahol egészségügyi dolgozók, egyházi képviselők, rehabilitációs közösségek aktivistái és gyógyult kábítószeresek beszéltek. Érdemes lenne ezt a kezdeményezést továbbvinni, hiszen szembesülni és szembesíteni kell.

Először is fontos a kommunikáció. Beszélni kell róla, felvilágosítani az érintett korosztályt, szüleiket. Hangsúlyosabbá kellene tenni különböző szinteken a drogprevenciót, nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az egészségtudatos nevelésre.

Szerbiában a leghatásosabb rehabilitációs központok egyházi berkeken belül működnek. Hogy ez miért van így, választ kaptunk a jelenlévő gyógyultak vallomásaiból. Ez volt a tribün leghatásosabb része, a legmegdöbbentőbb szembesülés, a legigazabb tükör, amelyet ezek a fiatalok a társadalom elé tartottak. Drogozni kezdtek, mert boldogtalanok voltak, mert űrt, hiányt, bizonytalanságot éreztek. Persze nem lehet a dolgokat lecsupaszítani, látni kell, hogy ez egy több összetevőből álló probléma. Mégis elgondolkodtató, hogy az esetek nagy részében ez a fő indukátor. „Nem értett meg a családom”, „kerestem az élet nagy igazságait, értelmét”, „senkire sem támaszkodhattam” – hangzott el az est folyamán. Ha valaki belekerül ebbe az ördögi körbe, nagyon nehéz kiszállni. A lejtőn lefelé zuhanva nem egyszerű megállni, sokan vesznek el a drog csapdájában.

Ha egy normális országban élnénk, talán több lenne a kiegyensúlyozott ember. Ha nagyobb lenne a létbiztonság, a családok egysége is erősebb lenne. Ha egy stabilabb jövőkép állna előttünk, akkor több lenne a tervünk, a kitűzött céljaink nekünk, fiataloknak. Ha azt látnánk, hogy van mire és mit építeni, akkor bátran szembeszállnánk a kihívásokkal.

Országunkban nagyon sok a megoldandó feladat. Társadalmi problémákkal küzdünk és sokszor érezzük úgy, hogy nincs kiút. De vannak dolgok, amelyeket képesek vagyunk megváltoztatni. Csupán pozitív kezdeményezésekre, helyes döntésre és megfelelő érdekképviseletre van szükségünk. Ha együtt akarunk egy problémamentes, normális Szerbiát építeni, higgyük el, sikerülni fog!

komment

Címkék: lónyai keresztény egyház szivác drogellenes tribün

A bejegyzés trackback címe:

https://zsendules.blog.hu/api/trackback/id/tr24347042
süti beállítások módosítása