HTML

Z(s)endülés

Blogunk bejegyzéseit fiatalok írják, de nem csak fiataloknak.

Friss topikok

Szép magyar komédia!?

2012.03.13. 19:57 Lónyai

komedia.jpegMintha egy olcsó, vásári komédia szereplői lennénk az utóbbi időben. Egyre több az önjelölt nemzetpolitikai szakértő, aki nagyon tudja, hogy mi jó nekünk, határon túli magyaroknak. Mindenki elemez, véleményez és állást foglal. Közben bonyolódik a több szálon futó történet, lassan színpadiassá válnak bizonyos folyamatok.

Szlovákiában választások voltak a hétvégén. Végigkísértük a felvidéki magyar fiatalok kampánytevékenységét, szurkoltunk nekik, szorítottunk értük. Példaértékű volt az a lendület, kitartás és kemény munka, ami jellemezte őket. Megpróbáltak minél több magyar szavazót megszólítani, kimozdítani a kényelmes érdektelenségből. Nem sikerült. Az MKP nem jutott be a szlovák parlamentbe, a Híd támogatottsága is csökkent. Azt mondják, „újabb magyar kudarc”. Azt is mondják, hogy „az anyaországi politikai törésvonalak” hatással vannak a határon túli magyar közösségekre. Tény az, hogy a vártnál alacsonyabb volt a magyarok választási részvétele és sokan szlovák pártnak szavaztak bizalmat. Elgondolkodtató. Lehet róla véleményünk, és kell is, hogy legyen. De kívülről bekiabálva nem lehet megoldást találni. Minden kisebbségi közösségnek megvan a maga feladata, küzdelme, küldetése.

Május 6 – án választások lesznek Szerbiában. Mi, vajdasági magyar fiatalok is szeretnénk hallatni a hangunkat. Felvidéki barátainkhoz hasonlóan mi is felelősséget vállalunk és mindent megteszünk azért, hogy a korosztályunk felébredjen. Az egyik legfontosabb dolog a politikai történések, a társadalmi folyamatok racionális megítélése.

Közben próbálkoznak a szélsőséges erők vásári komédiásai is. Még statisztaként sem engedhetjük a radikalizmust a színpadra! Hazai szereplők magyarországi társaik támogatásával a nemzetiesség álarcát öltve játsszák „pirosfehérzöld” játékaikat. Betanulták a szöveget, az üres, demagóg mondataikat. Forduljuk, fogjunk össze, a törvénnyel szemben legyünk a rend őrei…

Fiatalok! Gondoljatok csak bele: a gyűlöletkeltés, a radikális eszmék sehova sem vezetnek. Legyen nemzeti öntudatunk, de ne csak látványelemként. Különítsük el közösségi értékeinket a többiekétől, őrizzük is azokat, de ne egyedüli eszközként használjuk. És vegyük észre azt is, ha bennünket használnak eszközként! A Jobbikkal szimbiózisban lévő vajdasági magyar mozgalmak, szövetségek maradandó károkat okoznak. Hosszú távon. Az egyik anyaországi szélsőséges képviselő felszólította a magyar miniszterelnököt, hogy ne kampányoljon a Délvidéken. Míg az egyik rombol, addig a másiknak eszébe se jusson építeni…

Nekünk igenis szükségünk van a magyar kormány támogatására. Sokat jelent, hiszen mi építkezni akarunk és jólesik, hogy kiállnak értünk - mellettünk. Megmaradni és dolgozni egy normális, demokratikus országért, ahol van jövő mindannyiunk számára- ez a legfontosabb küldetésünk.

És a szélsőségesek ne kiabáljanak be a pálya széléről, mert itt az nem nyerő. Az olcsó komédiát felénk sem divat megtapsolni….

komment

Címkék: választások határon túli délvidék lónyai magyar miniszterelnök

A bejegyzés trackback címe:

https://zsendules.blog.hu/api/trackback/id/tr644314886
süti beállítások módosítása