HTML

Z(s)endülés

Blogunk bejegyzéseit fiatalok írják, de nem csak fiataloknak.

Friss topikok

cím nélkül

2012.02.21. 17:22 Lónyai

Sokszor gondolkodom azon, hogy mi, fiatalok mikor válunk igazán felnőtté. Mikor jön el az a pillanat, amikor a „felnőtt” társadalom figyelni kezd ránk, észreveszi a létezésünket és ad a véleményünkre?! Papíron, a normák szerint a bűvös 18-as betöltése a fordulópont. Innentől kezdve szabaddá válik az út, megnyílnak a kapuk a nagykorúság útvesztőiben. Szabadság, lehetőségek, de jogok és kötelezettségek is várnak ránk.

 

De valóban a 18. életévünk betöltése a vízválasztó? Jogi szempontból vitathatatlanul. Mégis azt gondolom, hogy személyiségünk egy hosszas folyamat során formálódik. Itt játszanak fontos szerepet azok a közösségek, ahová tartozunk, a környezetünk, az a közeg, ahol élünk. A legszebb az egészben az, hogy lehetőségünk van a nagybetűs alakítására. Divatos szóhasználattal élve a boldogság kulcsa a mi kezünkben van. Óriási kaland apró elemekből felépíteni egy világot. És az igazi izgalmak akkor jönnek, amikor saját világunk találkozik a többiekével. Azt mondják, hogy ezek a legszebb éveink, hogy a fiatalság élménye egyszeri és megismételhetetlen. És valóban. Az első szerelmek, a közös bulik, az életre szóló barátságok időszaka ez. Az önfeledtségé, de a felelősségvállalásé is. Fontos megemlíteni még a tudatosságot. Jó az, ha szeretünk élni, de odafigyelés, tudatosság nélkül csak úszunk az árral. Jó az, ha az embernek van véleménye, ha nyitott szemmel jár, kritikusan szemlélődik. Kell hogy legyen véleményünk nekünk, fiataloknak is. Az önállóan gondolkodó ifjúság nagy dolgokra képes. Az 68-as diáklázadások szereplői történelmet írtak, amerikai konzervatív fiatalok csoportja segítette Ronald Reagan elnökké válását, Woodstock és a hippi - mozgalom mindenki számára ismerős.

Persze nem forradalmat szeretnék robbantani Vajdaságban. Csak hiányolom a korosztályunk hangját, meglátásait, harsány állásfoglalását a közösségünket érintő kérdésekben. Mégiscsak intenzívebben kellene mozgolódnunk - ha nem is forradalomra, de fordulatra (na, nem a négy pártira - sicc!) szükségünk lenne. Szinte percről percre változik a világ, a politikaalkotók végzik a dolgukat, zajlik körülöttünk az élet. És nekünk figyelni kell ezekre a történésekre.

Végy egy kis kíváncsiságot, adj hozzá még több érdeklődést, olvass – nézz híreket, hallgasd meg a véleményvezéreket, gyűjts minél több információt és fűszerezd meg saját gondolataiddal! Ez a recept garantáltan segít kilépni az érdektelenségből és sok – sok új kaput nyit ki.

Felnőtté válás az, amikor elkezdesz foglalkozni a környezetedben zajló folyamatokkal, próbálod magad elhelyezni ezek koordinátarendszerében és hallatod a hangodat. És akkor hirtelen felfigyelnek rád, számítani kezdesz.

Hamarosan választások lesznek Szerbiában. A demokrácia egyik fontos alapja a szabad véleménynyilvánítás lehetősége. Mindannyiunk szavazata számítani fog, a miénk is, magyar fiataloké. De még mennyire!

komment

Címkék: választások fiatalok lónyai

A bejegyzés trackback címe:

https://zsendules.blog.hu/api/trackback/id/tr414159185
süti beállítások módosítása